tirsdag 25. august 2009

Rust Red September......er tittelen på en av de albumene jeg husker best fra mine oppvekstår på 80-tallet. Bandet het Eyeless in Gaza og bød på 40 minutter med noe av det vakreste innen krysningspunktet pop / jazz / indie jeg så langt har hørt. Ikke så langt unna det folk som Thomas Dybdahl og amerikaneren Joe Henry bedriver i dag.
Nuvel, poenget jeg skulle fram til var vel at det snart er en rust-rød september, og med den starter offisielt sett den travleste tiden på året som gamer og spillanmelder.
«Wolfenstein» har allerede sparket i gang sesongen og på fredag så kommer Batman-spillet. Det lover bra.
Men til tross for at det nå strømmer på med oppleste og vedtatte godbiter ( ja, det er deg jeg ser på Halo 3: ODST), spill som en liksom er programforpliktet til å like. Vi snakker tross alt om millioner av dollar i utviklingskostnader her. Men vet dere hva, jeg bryr meg egentlig ikke. For jeg har allerede fått alt det har kunnet ønske meg ut av 2009 og vel så det. Jeg snakker da om det som har skjedd på Xbox Live og PSN i sommer. «Fat Princess» til PS3 virket umiddelbart som et små-morsomt, men kaotisk multiplayer-spill. Gi det litt mer tid, sier jeg.
«Marvel vs. Capcom 2» på både PSN og Xbox Live Arcade har også vist seg å være usedvanlig avhengighetsskapende. Om grafikken her hadde fått samme omtanke som f.eks. «Street Fighter IV», så hadde vi snakket en oppdatering til en av tidens beste kampsportspill som faktisk hadde vært i stand til å frarøve nevnte «Street Fighter IV» tronen.
Selve juvelen i sommerens nedlastbare pakke har vært «Shadow Complex» som kom for en liten uke siden. Det som utviklerne i Chair ( med god hjelp av Epic Games skulle jeg tro) har gjort her er det umulige. Med utgangspunkt i de to gamle klassikerne «Castlevania: Symphony of the Night» (PSX) og «Super Metroid» ( SNES) har Chair klart å skape et tipp-topp moderne 2,5D plattform / action -spill som attpåtil ser langt bedre ut enn mange av de høyprofilerte titlene som du finner i butikkene.
Så bra er faktisk «Shadow Complex» at jeg uten videre ikke nøler med å utrope spillet som et av årets beste - om ikke det aller beste. «Assasin`s Creed 2», «Uncharted 2» og «Modern Warfare 2» skal pinadø være litt av noen beist av nytenkning og fantasi om de klarer å overgå Chairs mesterverk.

Hva? Overdriver jeg? Neeeiiiiii......

Det er egentlig bare en måte å bevise at jeg tar feil ( ev. har rett) nemlig å laste ned «Shadow Complex» og spille det selv. Du kan egentlig bare drite i den dustete debatten som pågår akkurat nå om hvorvidt det er noen vits i å boikotte spillet p.g.a mormoner-vennen og homse-hateren Orson Scott Cards synspunkter. Så langt jeg har vært i stand til å finne ut så har ikke Orson mer med «Shadow Complex» å gjøre enn undertegnede hadde å gjøre med utgravingen av Panama-kanalen. «Shadow Complex» er Chairs baby, fullt og helt ut. Det stemmer riktignok at «Shadow Complex» fungerer som en slags "mellomakt" mellom de to bøkene som utgjør Scott Cards «Empire» -saga, men her er vi tilbake til vår egen Hamsun-debatt igjen.
Er virkelig «Sult», «Pan» og «Markens Grøde» dårligere bøker nettopp på grunn av forfatterens nazi-sympatier? Er det ikke slik at mange av historiens største kunstnere har vært usympatiske drittsekker på det personlige planet? Men hva gjør det oss til - vi som kritiserer dem - om vi ikke klarer å se kunsten på kunstens egne premisser? Og lar vi ikke ofte vår egen mangelfulle viten om kunsteren selv farge vårt syn på verkene?

Men hva har dette gurba-pratet mitt om kunst og kunstnere med «Shadow Complex» å gjøre? Jo, spillet er etter mitt skjønn et kunstverk - et digitalt sådann, men et kunstverk åkkesom. Og jeg nekter å la mitt syn på dette verket bli farget av at jeg sånn på det personlige planet finner Scott Cards synspunkter på homofilt eksteskap helt bak mål.

2 kommentarer:

  1. Godt å se dere ikke er avgått med døden ;)

    SvarSlett
  2. Dere har en veldig fin blogg om spill.. liker måten ting er skrevet på!
    Jeg og en kamerat driver med en Xbox 360 hjemmeside/blog som dere kanskje vil sjekke ut?
    www.xboxblog.no

    SvarSlett